0770–455 909

Båtlån Ansok

Båtlån. Det finns de som sparar och sparar för att kunna köpa en båt, men vill man börja njuta av friheten som en båt kan ge direkt, kan man ta ett båtlån. Kanske hinner man flytta ifrån det ställe där man bor och har användning för en båt, till ett annat ställe där det inte finns någon tillgång på vatten. En båt kan också vara ett sätt semestra på, och man använder sig av den år efter år. I några fungerar också båten som bostad. Anledningarna till att ta ett båtlån är både många och goda, och det är något som många låneinstitut har tagit fasta på.

Ett båtlån fungerar på många sätt som ett vanligt lån. Själva båten utgör säkerheten för banken. Det betyder att banken kan välja att sälja båten om du inte kan betala av lånet eller avgifterna för den. Samtidigt är kraven inte så hårda som vid vid ett båtlån som vid ett lån utan säkerhet eftersom båten är säkerheten.

Förutsättningarna för att få ta ett båtlån är de grundläggande som gäller för alla lån; att du är minst 18 år, saknar betalningsanmärkningar och har en fast inkomst. Vidare kan ett båtlån liknas vid ett billån. Båten måste vara köpt ev en båthandlare, eller tillverkare, och får inte ha levererats innan alla avtal runt ditt båtlån är klart. Det spelar ingen roll om det är en ny eller begagnad, motorbåt eller segelbåt. En god idé kan vara att skaffa sig ett lönelöfte från banken, för att visa båtförsäljaren att du har lov från banken att ta ett båtlån om det skulle bli aktuellt. Speciellt vid aktioner är ett lånelöfte en klar fördel. En del låneinstitut kräver att du går in med en kontantinsats, och det är en del av båtlånet som du alltså inte kan låna till. Vidare kan du ibland få välja om du vill betala ditt båtlån med en fast eller en rörlig ränta. En rörlig följer marknadsräntan, och enfast blir samma varje månad. Du kan ofta också välja om du enbart vill betala av räntan varje månad, eller om du amortera på själva båtlånet, beloppet du köpte båten för. Vid lån till lägenheter är det vanligt att bara betala av avgifterna, och sedan sälja själva bostaden, betala tillbaka lånet och ta ut övrig vinst. Båtlån kan se lite olika ut beroende på om det är en motorbåt eller en segelbåt. Ibland har du länge amorteringstid för segelbåtar.

Det finns många låneinstitut som har tabeller och lånekalkylatorer på internet där du själv kan skriva in olika uppgifter kring den båt du vill köpa. Då får du en översiktlig bild av hur ditt båtlån kan komma att se ut. Uppgifter som vad det är för modell på båten, hur mycket du vill låna samt hur länge och så vidare, är uppgifter som är bra att ha och som ibland krävs för att räkna ut räntan. Förutom räntan för båtlånet kan det tillkomma aviavgifter samt uppläggningsavgifter.


 

Ansok


Eller ring oss på 0770-455 909 för ansökan eller mer information.