0770–455 909

Bolån

Bolån. Om du funderar på att köpa ett hus eller lägenhet, kan det hända att du behöver ta ett bolån. Du kan också ta hjälp av ett bolån om du vill byta ditt hus eller lägenhet till något annat, eller renovera ditt nuvarande boende. De flesta banker kan även flytta ditt bolån från en bank till en annan, eller lägga om dina lån åt dig. Bolånet kan variera beroende på var du väljer att ta ditt bolån, vad det är som du vill låna till, samt hur länge och hur mycket du behöver låna. På Internet kan du via olika sidor jämföra olika företag och deras erbjudande för bolån.

Innan du tecknar ett bolån, kan det vara en fördel att skaffa sig ett lånelöfte. Detta för att mäklaren och säljaren du ska köpa av ska vara säker på att du verkligen kan och kommer att kunna betala för det boende som du är intresserad av. Lånelöftet är ett skriftligt bevis från din bank som visar att du verkligen kommer att få låna pengar av dem, samt hur mycket. Då är det säkrare även för dig själv att delta i en budgivning, då du vet hur mycket pengar det rör sig om och som du kommer att få låna senare i ditt bolån. 

Precis som vid de flesta andra större lån, kräver bolån från bank eller andra låneinstitut, vissa grundläggande saker. Det är lite olika för olika företag som du vill låna av, men du måste vara myndig, och de flesta större företagen kräver någon form av fast inkomst och att du är fri från skulder och betalningsanmärkningar. Det boende du väljer att ta ett bolån för, fungerar som en sorts säkerhet för banken, och på så sätt behövs oftast inte övriga värdepapper eller personer som går i borgen för dig. Skulle du av någon anledning sen inte kunna betala tillbaka ditt bolån, behåller banken delar av, eller hela boendet du lånat pengar av dem till. Dock finns det låneinstitut som erbjuder dig bolån, även om du skulle betalningsanmärkningar eller gamla skulder. Den ränta de erbjuder dig för att ta deras bolån är ofta mycket högre än övriga bankers, men man kan säga att du betalar extra för att de låter dig låna trots dina betalningsanmärkningar. I vissa fall kan du kanske också förhandla fram ett bolån med en bankman på ett större företag, beroende på hur din situation ser ut.

Tidigare nämnda lån är så kallade bottenlån. Med ett sådant lån fungerar lägenheten som pant, eller garanti, om du inte skulle kunna betala tillbaka ditt bolån. Räntan är lägre eftersom det finns en säkerhet för bolånet, för låneinstitutet att ta ut. Bolånet brukar ligga på omkring 75 - 90 % av inköpspriset på fastigheten, och resten får köparen lägga till själv. Då kan du i vissa fall ta ett topplån. Det är några, eller alla, av de resterande procenten av priset på fastigheten. Detta lån har en betydligt högre ränta eftersom banken saknar samma typ av säkerhet, som vid bottenlånet. Räntan du betalar för ditt botten- och topplån kan bli en hel del, och många väljer att endast betala av dessa summor på sitt bolån varje månad. På så sätt är skulden till banken, priset du från början köpte fastigheten för, alltid lika mycket. Om du sedan bestämmer dig för att sälja den en dag, har priserna förhoppningsvis stigit och du får ut mer, än vad du själv betalade en dag. 


Eller ring oss på 0770-455 909 för ansökan om privatlån eller för mer information.