0770–455 909

Bostadslån

Bostadslån. När det handlar om att låna pengar till ett boende, så är bostadslån detsamma som bolån, villalån eller huslån. Fastigheten du köper fungerar som en säkerhet för det företag du lånat pengar av. Kan du inte betala tillbaka ditt bostadslån kan företaget komma att sälja av delar, eller hela fastigheten, för att få tillbaka pengarna. Skillnaden mellan tillexempel villalån och bostadslån, är att villalånet har med ett helt hus att göra, medan bostadslånet även kan handla om en lägenhet eller annan typ av boende.

Förr i tiden var det vanligt att folk sparade ihop pengar till sitt första bostadsinköp, och sedan bodde man kvar där i mer eller mindre resten av sitt liv. Men idag ser samhället lite annorlunda ut. Människor både flyttar och byter jobb oftare, kanske som en effekt av vartannat, och ekonomin kan därför pendla lite mer upp och ner. På grund av detta finns det idag en hel del olika, och väldigt fördelaktiga bostadslån att välja mellan. Det var visst inte ovanligt att folk tog någon typ av bostadslån förut, men kontantinsatsen stod man nästan alltid för. Det är den del av priset på bostaden som du inte får låna pengar till, utan måste betala själv. Idag får du däremot ofta låna hela beloppet, eftersom banken är så pass säkra på att din bostad inte kommer att sjunka i värde under den tid du tar ditt bostadslån. Din bostad fungerar ju som tidigare nämnt som en sorts pant för banken. Resten av ett bostadslån består av två olika delar, topplånet och bottenlånet. Detta för att banken inte ska förlora för mycket av de pengar de lånar ut, om det skulle vara så att din bostad skulle falla mycket i pris. Bottenlånet ligger oftast runt cirka 85% och här fungerar bostaden som säkerhet. Topplånet står för resterande procent av bostadslånet och har ingen säkerhet. Således är bottenlånet den del av bostadslånet som är mer riskfri för banken och därför kostar mindre, än topplånet har en större risk och därför kostar mer.

Då är frågan hur mycket det kostar att ta ett bostadslån? Eftersom vi alla är olika individer med olika jobb, bakgrund, olika boendesituationer och så vidare, kan räntan och upplägget av bostadslånet variera en del. Gemensamt för de flesta låneinstitut som erbjuder ett bostadslån är att du måste vara över 18 eller 20 år. Du måste ha ett arbete med en fast inkomst för att låneinstitutet säkert ska veta att du kommer att kunna betala av bostadslånet och dess avgifter varje månad. Dessutom kräver de flesta större banker att du inte har några betalningsanmärkningar sedan tidigare. Vidare kan ditt bostadslån se olika ut beroende på hur länge du behöver låna pengarna, samt hur mycket du vill låna. Har du en ordnad ekonomi, andra egendomar och så vidare, kan detta dessutom ge fler fördelar när du tecknar ett bostadslån.

För att ta reda på hur just ditt bostadslån kommer att se ut, har de flesta företag som erbjuder dessa olika listor eller kalkylatorer på sina hemsidor. Där kan du själv skriva in vilka faktorer som kommer att påverka ditt bostadslån, och du får en snabb och översiktlig uträkning. Dock kan denna ändras, både till det bättre och det sämre, då den genomförs mer grundligt av låneinstitutet och dess bankmän när de personligen ser över just ditt individuella fall.Eller ring oss på 0770-455 909 för ansökan om privatlån eller för mer information.