0770–455 909

Bottenlån

Bottenlån. Idag har de allra flesta människor inte råd att för sina egna pengar köpa ett helt nytt, eller ens begagnat, hus eller lägenhet. Därför finns ett stort antal låneinstitut som erbjuder olika typer av lån. Lånet kan se ut på lite olika sätt, men grundläggande är att banken dels vill ha betalt för att de lånar ut pengar till dig, samt säkerställa att du kan betala tillbaka. Därför är de flesta bostadslån uppdelade i ett topplån och ett bottenlån. Ett bottenlån uppgår vanligtvis till 75 till 95% av värdet, dvs priset, på fastigheten du vill köpa. Resten, eller delar av lånet täcks av ett topplån. Fastigheten som köps fungerar som säkerhet för ett bottenlån. Det betyder att banken har rätt att sälja hela, eller delar av den, om du inte kan betala tillbaka de lånade pengarna. Därför utgör bottenlånet en mindre risk för banken, vilket gör att räntan för det är mindre än för topplånet, som inte har samma säkerhet. Ju större risk för banken att inte få tillbaka sina pengar, desto mer kostar lånet. Därför är det för dig en fördel att få ett så högt bottenlån som möjligt.

Förutom bottenlån och topplån, så kan även ett lån bestå av en kontantinsats. Det är den återstående del av priset på fastigheten som låneinstitutet inte vill låna dig pengar till, och som du således måste betala direkt ur egen ficka.

Om du därför köper ett hus för en miljon kronor, och du har fått ett bottenlån på 80%, kommer du att få låna 800 000 kronor av beloppet med den ränta som gäller för för just din banks bottenlån, eller om ni kommit fram till några andra siffror. Om topplånet ligger på 10% får du låna 100 000 med den ränta som gäller för bankens topplån, samt betala 100 000 kronor själv.

Idag är det inte ovanligt med företag som lånar ut hela den summa som fastigheten kostar, och då har du alltså bara räntorna för ett topplån och ett bottenlån att betala för. Detta för att banken är så pass säkra på att fastigheten inte kommer att sjunka i värde. Det är därför också vanligt att folk som lånar för ett köpa en fastighet, bara betalar räntan för sitt topplån och bottenlån, men inga amorteringar. När de sedan säljer har fastigheten förhoppningsvis ökat i värde och de kan sälja den och använda vinsten till att tillexempel använda som kontantinsats i nästa boende.Eller ring oss på 0770-455 909 för ansökan om privatlån eller för mer information.