0770–455 909

Kredit

Kredit. Om du köper någonting och betalar för varan senare, heter det att du handlar på kredit. Det betyder att du kan köpa en vara, eller låna pengar, utan att egentligen ha några när du genomför köpet eller lånet. Om det gäller ett föremål eller dylikt heter det varukredit, och när det handlar om  ett lån av pengar kallas det penningkredit. När du betalar tillbaka en kredit som du lånat i varor, betalar man tillbaka i liknande eller samma mängd varor, eller varornas värde i pengar. När du lånat pengar på kredit betalas pengarna tillbaka i sitt nominella värde. Utöver att krediten betalas tillbaka, ska också oftast en ränta betalas. Detta är en sorts avgift för att du fått låna på kredit. Räntan kan vara rörlig, och då följer marknadsräntan eller något annat index. Den kan också vara fast och då är det ett och samma belopp hela tiden.

När man handlar på kredit finns det alltid en viss tid inblandad, den när du ska betala tillbaka lånet. Behöver du inte det, handlar det inte om kredit utan en byteshandel eller helt enkelt en gåva. Vid ett kreditköp eller lån förväntas du alltså alltid betala tillbaka vid ett senare tillfälle.

När du behöver låna pengar görs en så kallad kreditupplysning på dig. Då tar banken eller annat typ av låneinstitut reda på hur din ekonomiska situation ser ut. Därefter tar de ställning till om du får låna pengar av dem. När man talar om att en person har kredit, eller är kreditvärdig, betyder det att personen i fråga har en bra ekonomisk grund. Detta kan baseras på olika saker, tillexempel om du har en fast inkomst eller olika egendomar. Detta är saker som gör att låneinstitutet anser att du som kund är lämplig att låna ut pengar till. Samma sak gäller för ett företag, ett kreditvärdigt sådant har en god ekonomi.

Olika företag som erbjuder tjänster med kredit, har ofta en sorts kalkylator där du själv kan skriva in hur länge du vill låna, samt hur stor summa. Kalkylatorn räknar sedan ut hur stor räntan blir för din kredit, med just det företagets avgifter. Ett betalningsskydd kan vara en bra idé att investera i, vilket skyddar dig om du plötsligt blir arbetslös och inte kan betala månadsavgifterna som krediten kostar. Att tänka på kan vara att det ibland tillkommer andra utgifter, förutom räntan för krediten, så som anmälningsavgift, aviavgift, årsavgift, valutaväxlingspåslag och så vidare.

Förutom lån, så kan kredit även kallas, uppskov med betalning, ett avbetalningsköp eller att handla på krita.


Eller ring oss på 0770-455 909 för ansökan om privatlån eller för mer information.