0770–455 909

Topplån Ansok

Topplån. Det finns lån som är olika specialiserade beroende på vad det är du vill låna till. När det handlar om att köpa en fastighet, blir priset oftast indelat i tre olika delar; bottenlån, topplån samt en kontantinsats. Kontantinsatsen är exakt samma sak som det låter som, nämligen den summa pengar som du inte får låna av låneinstitutet till, utan måste betala själv. Resterande belopp av fastighetens pris kan du få låna med ett så kallat bostadslån eller villalån. Detta lån består av två olika delar med olika förutsättningar och därmed olika räntor. Dels är det bottenlånet och det brukar vanligtvis ligga på 75% upp till 95%, beroende på dina överenskommelser med banken. I den delen av lånet fungerar fastigheten som du köper som säkerhet. Resten av lånet är ett så kallat topplån och brukar ligga på cirka 10% till 15%. Fastigheten gäller inte som säkerhet för ditt topplån, och därför har topplånet en högre ränta. Exempel, om priserna på bostadsmarknaden går ner, förlorar du först och främst din kontantinsats. Sedan går topplånet. Och om du har ett bottenlån som täcker 80%, betyder det att det inte är förrän priserna sjunkit med 20% som det når bottenlånet. Därför det är ett topplån dyrare, då det är en större risk för låneinstitutet att ge dig. Se därför till att försöka få ett så litet topplån, och så stort bottenlån, som möjligt.

Om då en lägenhet kostar en miljon kronor och du får ett bottenlån på 90% av beloppet, kommer du att få betala den ränta som gäller för bottenlånet på 900 000 kronor. Ditt topplån är låt oss säga 5%, och då får du betala den ränta som som gäller för topplån på 50 000 kronor. Vanligtvis har topplån en rörlig ränta. Resterande 5%, det vill säga 50 000 kronor vill banken att du går in med själv, är kontantinsatsen. Idag är det dock alls inte ovanligt att få låna hela beloppet av fastigheten, och då slipper du alltså kontantinsatsen. Det blir naturligtvis billigare om du har den, eftersom banken snarare fyller ut hela lånesumman med ett topplån, den dyrare delen av lånet.

För att få ta ett lån krävs att det att du är minst 18 år, har en fast inkomst samt saknar betalningsanmärkningar, även om det också finns företag som ser emellan fingrarna med det. Banken behöver veta att du har en ekonomisk trygg situation så att du kan betala räntan för ditt topplån och bottenlån varje månad. På internet kan du enkelt se hur mycket olika företag tar i bottenlån, topplån och ibland kontantinsats om det krävs. Dels brukar det stå på deras egen sida, men det finns även företag som gjort tabeller där du kan jämföra alla sida vid sida. Ha dock i åtanken att en del låneinstitut säger att de inte har något topplån alls, men då är det ofta utslaget på bottenlånet och har ibland en bunden ränta istället.


Ansok


Eller ring oss på 0770-455 909 för ansökan om privatlån eller för mer information.