0770–455 909

Villalån

Villalån. Om du planerar att köpa ett nytt hus eller villa, kan det vara på sin plats att skaffa ett villalån. De flesta människor har inte tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa en hel villa så där rakt av, och därför finns det många olika låneinstitut som utvecklat olika villaån. Det är ingen större skillnad mellan villalån, bolån, bostadslån eller huslån, men gemensamt för alla är det krävs någon typ av säkerhet för att ta lånet. Antingen kan du lämna någon typ av egendom i form ett annat hus eller boende, eller fungerar den nya fastigheten som säkerhet för villalånet. Andra krav som du måste uppfylla är att du är över 18, ibland 20, år, samt saknar betalningsanmärkningar.

Ett villalån kan se lika ut beroende på var du väljer att ta det. Dels kan det variera beroende på hur mycket du vill låna, samt hur lång tid du behöver låna innan du har betalt tillbaka pengarna. Det är definitivt en fördel att se över olika företags villalån, då deras krav och förmåner kan passa dig mer eller mindre bra. Du kommer att upptäcka att några företag har betydligt högre avgifter och ränta än andra. Detta beror ofta på att de utfärdar villalån trots att tidigare nämna kriterier inte uppfyllts, så som att du tillexempel har en betalningsanmärkning. Man kan säga att du betalar mer för att de har överseende med detta.

Ett villalån brukar vanligtvis delas upp i två delar; bottenlån samt topplån. Upp till 85% av priset av fastigheten, den summa som du vill låna, brukar består av bottenlånet och där fungerar fastigheten som säkerhet. Och eftersom det finns en säkerhet, är räntan lägre. Resten av villalånet består av topplånet och den har ingen säkerhet, vilket således har en högre ränta. Oftast är det också längre avbetalningstid för bottenlån, än för topplån. I vissa fall krävs även en kontantinsats, och det är den summa pengar som du inte lånar via ett villalån, utan betalar själv. Skulle din bankman komma fram till att villaköpet är tillräckligt fördelaktigt kan det hända att du även får inkludera ett lån för kontantinsatsen i ditt villalån.

Många säljare kräver att du har ett lånelöfte, vilket är ett slags bevis från ditt låneinstitut, om att du kommer att få ta ett villalån från dem. På så sätt försäkrar säljaren sig om att du verkligen kommer att gå igenom med förhandlingarna, och inte avbryter för att det visat sig att du plötsligt inte får låna. Det kan också vara en fördel att summan på villalånet överstiger priset på den fastighet man är intresserad av, för att vara säker på att man har råd vid en eventuell budgivning.


Eller ring oss på 0770-455 909 för ansökan om privatlån eller för mer information.